De werkgroep Zeist Zoemt Duurzaam houdt zich bezig met verbeteren van de leefomstandigheden van de wilde bijen in Zeist en dat zorgt voor een toename van het aantal bijen en de diversiteit aan bijensoorten (honingbijen, hommels en solitaire bijen). We willen dit bereiken door voedselbronnen en nestgelegenheid voor bijen in de gemeente Zeist te verbeteren en geschikte leefgebieden met elkaar te verbinden. Zeist Zoemt Duurzaam wil de leefsituatie van met name de wilde bij bevorderen. Bijen zijn belangrijke bestuivers en spelen een essentiële rol in de voedselvoorziening, ze zorgen voor biodiversiteit en bijen zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van biodiversiteit. Ze zorgen dus voor een gezonde natuur en een gezonde natuur komt onder meer ten goede aan de luchtkwaliteit en het welzijn van de inwoners.
De werkgroep Zeist Zoemt Duurzaam is een onderdeel van Samen Duurzaam Zeist. Samen Duurzaam Zeist is in 2017 gestart als beweging vanuit de burgers om de doelstellingen uit de Brede Milieu Visie (BMV) zoals vastgesteld door de gemeente Zeist om te zetten in actie. Onder Samen Duurzaam Zeist vallen vier pijlers: 1. Gezonde leefomgeving 2. Kringloopeconomie 3. Natuur en landschap 4. Klimaat en energie.
Onze werkgroep Zeist Zoemt Duurzaam valt onder de pijler 3 natuur en landschap en houdt zich bezig met het welzijn van wilde bijen. Onze doelstelling is om in samenwerking met bewoners en bedrijven het leefgebied, de nestgelegenheid en voedselvoorziening van wilde bijen in Zeist te verbeteren.
Doelstellingen De werkgroep Zeist Zoemt Duurzaam heeft drie doelstellingen opgesteld: 1. Het realiseren van een bijenlint. We daarom zijn bezig met de volgende stappen: - Inventariseren en in kaart brengen van bestaande gebieden die geschikt zijn voor wilde bijen, gebieden met potentie hiertoe en mogelijke verbindingen hiertussen. - Onderzoeken wat er nodig is voor optimalisatie van deze gebieden. - In kaart brengen welke organisaties zich al inzetten om de omstandigheden voor (wilde) bijen te verbeteren en welke actief zouden willen worden op dit gebied. 2. Het beleid van gemeente Zeist monitoren op bij-vriendelijkheid. 3. Een actie- en communicatieplan maken om: - bekendheid te geven aan het project - het bewustzijn van inwoners over het belang en de behoeftes van (wilde) bijen te vergroten - inwoners bewust te maken van wat ze zelf kunnen doen om de bijen te helpen
Om de doelstellingen te bereiken moet er op meerdere terreinen actief gehandeld worden. Alle drie de doelen zijn belangrijk voor een goed, blijvend resultaat.
Wij zijn nog hard op zoek naar vrijwilligers!
De mogelijkheden bestaan onder meer uit:
Meedenken
Deelprojecten trekken
Verschillende doelgroepen motiveren (gemeente, bedrijven, verenigingen, particulieren, burgers etc.)
Samenwerken en overleggen met deze groepen
Ontwikkelingen op het gebied van bijen volgen en monitoren