1. Wat kunt u doen om te zorgen dat de bijen voldoende voedsel krijgen? Zowel op een klein balkonnetje als in een grote tuin kunt u iets betekenen voor de wilde bij.
Op het balkon Op het balkon kunt u al heel veel doen. Hang bloembaken op met bijvriendelijke planten zoals lavendel, campanula's of sleutelbloemen. Zorg in het voorjaar voor een pot met boerencrocussen. Maak een kruidenhoekje met bloeiende kruiden zoals tijm, rozemarijn en bieslook. En de bijen zullen u dankbaar zijn.
In de tuin Zorg voor bloemen, heesters en als je voldoende ruimte hebt voor bomen. Plant meer soorten want bijen houden van biodiversiteit. Zaai een mengsel van inheemse (biologische-) wilde bloemen voor bijen in. Bijvriendelijke bloemen zijn o.a. de boerencrocus, de grote wederik, klaver, campanula, ooievaarsbek, longkruid, paardenbloem, dropplant, kattekruid, leverkruid, sedum en nog veel meer. Plant fruit in uw tuin. Appel- en perenbomen, maar ook bramen en aalbessen zijn een feest voor de wilde bij en ook lekker voor u. Zie voor meer tips en ideeen over bloemen en planten: www.dewildebij.nl.
2. Wat kunt u doen om te zorgen dat bijen voldoende nestgelegenheid krijgen? Wist u dat circa 70 % van de wilde bijen onder de grond nestelt?. Maak geschikte nestgelegenheid. Creeer naast bijenhotels ook andere nestplaatsen!
In de natuur nestelen bijen in zandhoopjes, zonnige hellingen/taluds, onder omgewaaide bomen en oude muizennesten. In de menselijke omgeving nestelen bijen tussen de stenen in zandvoegen. Als u goed kijkt kunt u tussen de stenen kleine gaatjes vinden die kunnen duiden op een bijennestje. Ze nestelen ook in zandafgravingen, kale taluds, stapelmuurtjes en leemmuurtjes, maar ook in vraatgangen in hout, holle stengels zoals van de vlierbes, de braam en rietstengels, kieren en spleten en takkenhopen. Ze zoeken bestaande gangen om te bewonen. Ze houden ook van boorgaten in hout en steen, nestblokken, bamboe, dood hout en rieten daken.
Op uw balkon Op uw balkon kunt u een bijenhotel plaatsen. Er zijn allerhande hotels verkrijgbaar maar u kunt er ook zelf een maken.
In de tuin kunt u:
Zonnig stukjes zand en aarde openlaten
Zo min mogelijk betegeling in uw tuin. Plant zoveel mogelijk bloemen, heesters en bomen
Ruimte laten tussen de eventuele tegels en de bestrating. Hier kunnen graafbijen een nest maken
Bijennestjes ongestoord laten als u ze vindt
Nestopening vrij laten, door ze niet te bewateren of afdekken met mulch
3. Hoe kun u uw tuin bijvriendelijk onderhouden? Pas je maai, snoei en opruimbeleid aan. Zeist Zoemt Duurzaam houdt van een mooie rommeltuin en de bijen zullen u dankbaar zijn. Wil ik een nette kortgemaaide tuin of laat ik de natuur wat meer haar gang gaan? Wilde bijen zien het gras in uw tuin het liefst wat langer zodat bloeiende soorten 'onkruid' een kans kijgen. Zoals de paardebloem, de klaver en het madeliefje.
We moeten anders leren kijken naar onze tuin. Het winterklaar maken van de tuin is niet goed voor de bijen en insecten, maar ook niet voor de egels en de vogels. Uitgebloeide planten en bloemen en dode bladeren vormen een voedselbron en een schuilplaats. Een tuin met uitgebloeide planten zoals de dropplant, de kaardebol en gulden roede is een voedselfeest voor vogels. Laat de uitgebloeide braam, framboos, riet en vlier staan voor, want verschillende wilde bijen maken hun nestje in de holle stengels.
Bovendien vormen uitgebloeide planten en bloemen een prachtig decor in een wintertuin!
Maai gefaseerd. - Maak uw tuin niet te netjes en laat uw tuin in het najaar met rust - Maai 2 x per jaar en/of maai uw gazon in delen. Als u het gazon in delen maait dan hebben de bijen en ook andere insecten naast voedsel een plek om te schuilen. - Maai nadat alle voorjaarsbollen uitgebloeid zijn - Laat paardenbloemen en madeliefjes staan
Snoei gefaseerd Je kunt bijen gelukkig maken als je in je tuin voldoende plekjes maakt die geschikte nestplaatsjes bieden. Op een juiste manier (niet) snoeien helpt daarbij. Bijen nestelen in de grond, bv. muizenholletjes en in stengels van takjes en bloemen. Snoei je planten zo dat er een opening ontstaat in de stengel. Dus niet snoeien net boven een knoop in de stengel maar er net onder. Dan kan de bij erin. Het merg in de takken haalt zij er zelf uit. Snoei dode stengels niet af voor 15 maart en laat een paar stengels staan. Geschikte planten om in te nestelen zijn naast frambozen, bramen en vlier de teunisbloem, fluitekruid en de vlinderstruik. Bijen nestelen ook veel in de aarde op zonnige, kale rn zanderige plekjes in uw tuin en tussen de stenen als er voldoende ruimte is.